Frågor & svar
Hur länge har PRIS funnits?
Vi startade nätverket med en e-postlista vid årsskiftet 2006/2007 och offentliggjorde oss, efter planeringsarbete och kompromissande, med denna hemsida i april 2007.
Varför ska man söka stöd hos er istället för hos Prostitutionsrådgivningen?
Det ska man inte. Vi är, i vår stödjande funktion, endast ett komplement
till Prostitutionsrådgivningen för dem som vill komma i kontakt med andra
med liknande erfarenheter.
Får alla grupper i sexbranschen vara med i PRIS?
Nej, nätverket är endast till för personer som verkar/verkat
som prostituerade, porrmodeller, strippor, telefonsexarbetare, erotikmassörer,
pro-dominor och liknande. Däremot vänder vi oss inte till dem
som profiterar på andras så kallade "sexarbete".
Detta utesluter grupper som hallickar, bordellmammor, sexklubbsägare,
porrbutiksbiträden och porrfilmsregissörer.
Är ni samma nätverk som SANS "Sexsäljares och Allierades Nätverk i Sverige"?
Definitivt inte. Det nätverket, vars främsta syfte är att avskaffa sexköpslagen, har tydligen också vid några tillfällen kallat sig för PRIS, men har ingenting med oss att göra. En viktig skillnad - utöver våra politiska mål - är att SANS till stor del består av sexköpare, medan PRIS enbart består av kvinnor med erfarenheter av någon form av sexförsäljning.
Vore det inte bättre om man legaliserade prostitutionen?
Själva prostitutionen, dvs sexförsäljningen, kan inte legaliseras eftersom den redan är legal. Vad som däremot skulle kunna legaliseras är sexköp och koppleri. Och detta vore naturligtvis väldigt bra för dem som kriminaliseras av dessa lagar, alltså sexköpare och kopplare. En kamp för detta vore följaktligen snarare en uppgift för ett nätverk för sexköpares rätt i samhället.
Men vore det inte bättre även för de prostituerade om man legaliserade sexköp och koppleri?
Visst hade det blivit enklare för dem som upplever att de vill prostituera sig. Framför allt kopplerilagen är ett kännbart hinder för dem som vill marknadsföra sig och hyra lokal för sin verksamhet. Men samma repressiva politik som försvårar det för denna grupp, gör att färre kvinnor dras in i prostitutionen. Denna politik anses också av professionella bedömare, som exempelvis utredarna på Rikskriminalen, ha en hämmande effekt på trafficking. Den främjar också jämställdheten på flera olika sätt.
När det gäller denna fråga är det alltså viktigt att komma ihåg att PRIS inte är någon "sex workers' rights"-organisation som sätter "den lyckliga horans" väl och ve i första rummet. Även för dem av oss som är, och vill vara, kvar i branschen är det viktigare att ta hänsyn till mindre privilegierade kvinnor som Natasja Tenjeva än att förbättra sina egna arbetsvillkor.
Vad är det för bilder ni har här på hemsidan?
Bilderna är konstverk gjorda av Sidsel Bryde, som är medlem i PRIS. Om du klickar på de små bilderna kan du se dem i större format.