Våren 2007 bjöd Teatertribunalen i Stockholm in teatergruppen arena baubo, som gav pjäsen "Fackmöte för prostituerade". Det är en pjäs som ger en positiv bild av prostitution och som säger sig vilja nyansera debatten, fast de varken tar upp några viktiga frågor eller verkar ha speciellt mycket kunskap till grund för sin pjäs. När Nätverket PRIS innan premiären talade med dem sa de att eftersom de även skulle organisera en debatt så kunde vi delta i den och på så sätt göra vår röst hörd. Vi tackade nej till det, istället skrev några av medlemmarna i PRIS ett protestbrev som lästes upp på premiären.
PROTEST
Vi som skriver detta är medlemmar i PRIS, Prostituerades Revansch i Samhället, ett nätverk för kvinnor med erfarenhet av sexbranschen. PRIS uppmärksammar att Teatertribunalen bjuder in arena baubo till sin teaterfestival i maj. Det vi läst om deras pjäs "Fackmöte för prostituerade" gör oss besvikna och trötta.
Prostitution är inte vilket ämne som helst och att ta upp det till debatt eller spektakel kräver mycket kunskap och en stor del respekt. Men de referenser arena baubo har använt är nästan enbart positiva till prostitution.
I presentationen av sin föreställning "Fackmöte för horor" står det bl.a. "Tips till den som vill bli hora". PRIS undrar vem arena baubo och Teater Tribunalen riktar sina tips till. För vem är det ett bra val att bli hora? Regissörens mamma, kostymörens dotter eller bror? Vi undrar om ni ställt er frågan: Vill jag vara en hora? Och om svaret blir nej, försök då att tänka ut varför och ni kommer närmare en förståelse av vad prostitution är. Ni skriver "en marängsviss av scenhoror och tjackhoror". "Begåvade arslen i alltför korta kjolar". "Lusten att leva ett magiskt liv". "Ett liv vars mening är kärlek". Detta är inte vår erfarenhet av vad prostitution handlar om. Men PRIS medverkar inte i föreställningen och det gör garanterat heller inte "tjackhororna" som omnämns.
Om ni tog detta ämne på allvar skulle ni istället behandlat frågor som människohandel och drogrelaterad prostitution. Ni hade kunnat berätta hur kvinnor med bakgrund i prostitutionen behandlas i samhället och de bristande resurserna till dem som önskar lämna sexhandeln och komma tillbaka till ett liv utanför den.
Ni hade också synliggjort själva drivkraften bakom prostitutionen, alltså efterfrågan från de sexköpande männen. Detta är en förutsättning för att man ska kunna se vilken roll sexköpen spelar för dessa män att gå bakom ryggen på sina fruar och flickvänner, vilka alltför ofta osynliggörs i debatten. På så sätt mörkläggs dessutom hur sexköpen påverkar förhållandet mellan kvinnor och män på samhällsnivå.
Efter showen har ni ordnat debatt om prostitution och ni inbjöd oss att uppträda där. Vi har tackat nej till det. Många människor med sår av sexindustrin har varken möjlighet eller ork att framträda offentligt. De som talar kommer därför alltid bli de starka, privilegierade, eller människor som inte har med prostitution att göra.
Vi upplever att arena baobo försöker romantisera människors misär. Människor som aldrig kommer att få göra sin röst hörd. Tills vidare ser PRIS föreställningen just som ett "vettlöst konstförsök."
Nätverket PRIS, Prostituerades Revansch i samhället